Taustaa

Ajatus EXITin perustamisesta oli alunperin kitaristi Heikki Leppäsen idea. Hän oli Pekka Simojoen vanhana ystävänä ollut mukana jo useassa yhteisessä projektissa, kuten Alabasteri-yhtye, Afrikkalainen Gospelmessu ja Liekit-musikaali. Liekeissä ja Gospelmessussa oli rumpalina usean vuoden ajan myös Timo Luoto. Leppänen ja Luoto perustivat eräänlaisen ’sessio-kokoonpanon’ nimeltä Gruppo-X, jossa bassoa soitti Arto Antturi. Muusikot harjoittelivat Helsingin Saalemin tiloissa, Luoto ja Antturi kun olivat siitä seurakunnasta lähtöisin. Gruppo-X soittikin taustoja usealla gospellevyllä, joista voisi mainita ainakin Pekka ja Merja Laaksosen ’Pesismatsi’.

Kun ajatus uudesta bändistä alkoi saada tulta ja kun Simojokikin oli saatu innostumaan mukaan projektiin, Leppänen pyysi mukaan Kari Paukolan, joka suostuikin ajatukseen. Paukola oli vuosien ajan soittanut eri gospelyhtyeissä, kuten Jukka Leppilammen ja Kari Haapalan bändit sekä A&O-yhtye. Kosketinsoittajaksi Leppänen pyysi mukaan eräissä häissä tapaamansa nuoren muusikon Matti Puttosen, joka soitti Bermuda-nimisessä helsinkiläisessä rock-bändissä. Näin oli yhtye koossa.

Uuden yhtyeen nimeä mietittiin pitkään, ehdolla oli mm. ’Mission’, mutta EXIT tuntui sopivimmalta. Se oli lyhyt, ytimekäs, kansainvälinen ja sisälsi myös selvää raamatullista ovi-symboliikkaa. Yksi yhteinen palaveri pidettiin ennenkuin harjoitukset alkoivat keväällä 1987 Saalem-temppelin telttavarastossa ja myöhemmin mm. Turun seurakuntien ’Katakombi’-kellarissa.

2020

  Exitin vuosi 2020 meni koronaviruksen varjossa, niin kuin monella muullakin musiikkiryhmällä. Kevään koronarajoitukset alkoivat 12.3., eli päivää ennen kevätkiertuetta, joten keväällä Exitillä ei siis ollut yhtään keikkaa. Ihan toimettomaksi ei kuitenkaan jääty, sillä keväällä bändi harjoitteli uutta materiaalia ja otti osaa ohjelmatoimisto Kristallin netissä järjestämään suureen äitienpäiväkonserttiin, jota varten äänitettiin ja kuvattiin kaksi musiikkivideota. Kesällä pidettiin myös oma konsertti, joka striimattiin Seinäjoen ’Wanhasta navetasta’.    Loppukesällä ja alkusyksystä Exit äänitti muusikko Ville Riipan luotsaamana Petrax- ja Jiffel -studioissa 12 uutta kappaletta, jotka oli tarkoitus julkaista levyllä marraskuussa. Levynjulkistamiskiertue jouduttiin kuitenkin peruuttamaan koronarajoitusten vuoksi ja sen sijaan pidettiin marraskuussa vain yksi striimattu konsertti. Se tapahtui Peräseinäjoen kirkossa, jonne sai ottaa myös vähän liveyleisöä. Siinä yhteydessä julkaistiin levyn maistiaisina single ’Jalla, jalla’. Itse levyn julkaisu siirtyi seuraavaan vuoteen.   Alustavasti suunniteltu vierailu Murmanskin luterilaisen kirkon vieraaksi siirtyi sekin hamaan tulevaisuuteen.    Vuosi oli poikkeuksellinen ja yhteensä noissa kahdessa striimatussa konsertissa oli katsojia 1000-1500 väliltä. Toiveikkain mielin bändi jäi odottamaan, että pääsisi taas tien päälle ja ihmisille soittamaan. Korona päättyy, armo ei!    

2019

Vuosi oli Exitille ehkä poikkeuksellisenkin rauhallinen parin varsin vauhdikkaan vuoden jälkeen.    Keikkoja oli yhteensä vain 12. Suurin osa niistä oli tavallisia peruskonsertteja melko pienissä seurakunnissa. Kesällä oli ainoa suurempi keikka Heinäveden Kirkastusjuhlilla.

2018

Vuoden aikana Exitillä oli 19 keikkaa, joista suurin osa oli tällä kertaa kesäkeikkoja.

Kevät oli vielä rauhallinen syksyn tiukan juhlakiertueen jälkeen. Bändi oli liikkeellä vain yhtenä viikonloppuna, jolloin osallistuttiin mm. Kauhajoella Pohjanmaan Mahdollisuus Muutokseen – kampanjaan sekä Kokkola Gospel -tapahtumaan.

Kesä oli bändille poikkeuksellisen vauhdikas. Ohjelmassa oli mm. Sanan Suvipäivät Kangasniemellä, Lapuan hengellisen musiikin festarit, Vapaakirkon kesäjuhlat Porissa sekä Joensuu -Gospel Ilosaaren ulkoilmalavalla elokuussa. Aurinko paistoi ja väkeä oli paljon liikkeellä.

Kesää juhlisti Exitin historian toinen kiertue Unkarissa heinäkuun lopulla. Kiertue alkoi Pilisin luterilaisen kirkon puiston lavalla niin kuin aikanaan vuonna 2004. Bändi esiintyi myös Balatonszarszon ulkoilmaelokuvateatterissa sekä Szombathelyn kirkossa. Kiertue päättyi Unkarin luterilaisen kirkon Szelrozsa -nuorisopäiville lähes 1000- henkisen innokkaan yleisön eteen. Hieno maa ja hienoja ihmisiä!

Tästä vuodesta voisi mainita myös sen, että miksauspöydän takana istui lähes joka keikalla Timo Komonen. Mies suoriutui vaativasta tehtävästään lievästi sanoen loistavasti.

Syksyllä oli ohjelmassa enää vain muutama leppoisa konsertti ja vuosi päättyi Helsingin Saalemin uudenvuodentapahtumaan

2017

Tänä vuonna Exit vietti 30 vuotisen historiansa kunniaksi juhlavuotta, sillä yhtye perustettiin vuonna 1987. Vuosi alkoi kevään mittaisella keikkatauolla, jonka aikana vedettiin henkeä ja valmistauduttiin syksyn juhliin. Syksyllä sitten rysähti ja bändin historiaa juhlittiin 14 keikan verran.

Tauko päättyi toukokuussa Turun Kirkkopäivillä suureen ulkoilmakonserttiin Tuomiokirkon edessä. Heti perään bändi teki historiansa kahdeksannen kiertueen Venäjälle, tällä kertaa Aunukseen ja Petroskoihin. Tuo matka jäi muistoihin senkin takia, että Venäjän tullissa meni kokonaiset seitsemän tuntia ennen kuin päästiin rajan yli. Ensimmäistä kertaa kävi myös niin, ettei äänentoistolaitteita saanut viedä maahan.

Syyskuun lopussa Exit teki juhlavuotensa kunniaksi massiivisen viiden päivän mittaisen ’30 vuotta Askeleita’ -konserttisalikiertueen. Juhlakonsertit pidettiin Helsingissä, Tampereella, Seinäjoella, Oulussa ja Jyväskylässä lähes täysille katsomoille. Vieraina konserteissa nähtiin useita merkittäviä taiteilijoita. Konserteissa julkistettiin Exitin 14. äänite, joka sai nimekseen: ’ Exit 3.0’. Samalla yhtye julkaisi toisen  nuottikirjan, joista löytyvät kaikki laulut 2000-luvulla. Nyt bändin historian kaikki kappaleet ovat nuoteilla.  Kiertueella kerättiin SLS:n kautta Tansanian evankelioimistyölle yli 10.000e.

Juhlavuosi myös päättyi Turkuun, jossa Exit vieraili marraskuussa Maata Näkyvissä -festareilla sekä Mikaelin kirkon Tuomas-messussa. Mainittakoon vielä se, että tuo Mikaelin kirkon keikka oli samalla Exitin historian 1000. konsertti!

2016

Tänä vuonna Exitillä ei ollut esiintymisiä isommissa tapahtumissa, keikkoja oli yhteensä vuoden aikana 17 ja ne olivat lähes kaikki normaaleja seurakuntakeikkoja. Erityisesti voisi mainita kuitenkin Turun ensimmäisen ’Taivas ja tähdet’ -tapahtuman Samppalinnan kesäteatterissa täydelle katsomolle aurinkoisena kesäiltana.

Syksyllä Exit teki pitkästä aikaa kiertueen myös Eestissä, jossa osallistuttiin Tarton nuorisopäiville. Myös Tallinnan Lasnamäessä ja Pöltsamaalla pidettiin konsertit. Tämä vierailu oli kautta aikojen Exitin kahdeksas vierailu Eestiin, ensimmäisen kerta tapahtui ennen maan itsenäistymistä vuonna 1990.

Syksyllä saatiin yksi projekti eteenpäin, kun ensimmäinen osa Exit- nuottikirjasta näki päivänvalon. Kirja sisältää kaikki yhtyeen laulut vuosien 1987-2000 välillä.

2015

Vuosi sisälsi 21 keikkaa Helsingistä aina Kuusamoon ja Ranualle asti.

Keväällä kiersimme kaksi viikonloppuja, joista voisi poimia yhden nostalgisen keikan, Eura-Gospelin, jota vietettiin viimeistä kertaa. Tässä tapahtumassa Exit olikin ollut vakiovieras lähes koko 1990-luvun ajan. Näin yksi ympyrä sulkeutui ja pala Suomen gospelin historiaa jäi taakse.

Kesä oli aika vauhdikas, sillä bändi osallistui useaan suureen tapahtumaan alkaen kesäkuun lopussa Sastamalan Evankeliumijuhlien ulkoilmalavalta ja Lapuan musiikkifestareilta ja päättyen Joensuu-Gospeliin ja Ilmajoen oopperalavalle elokuun alussa. Erityisesti tuo Ilmajoen keikka oli positiivinen yllätys, sillä paikalle ilmaantui 1000 innokasta kuulijaa.

Syksyllä Exit julkaisi uuden Kauneutta ja kipua -levyn, jonka tuottajaksi saatiin mainio musiikkimies Ville Riippa, joka tunnetaan esimerkiksi Juha Tapion taustavoimista. Uuden levyn merkeissä bändi teki syksyllä 10 keikan levynjulkistamiskiertueen kahtena viikonloppuna. Mukaan mahtui pitkästä aikaa keikka myös Maata Näkyvissä- festareilla. Näitä konsertteja sävytti se, että Lähi-Idän pakolaisaalto alkoi juuri tuona syksynä ja noitä kaukaisia vieraita oli mukana keikoilla paljon. Erityisesti Kauhavan ja Nokian konsertit jäivät mieleen siitä, että puheita ja laulun tekstejä yritettiin tulkata arabiaksi. Ehkä kaikki ei mennyt perille, mutta paljon uteliaita ja iloisia ilmeitä ja katseita yleisö oli täynnä.

2014

Vuosi sisälsi yhteensä 19 keikkaa, jotka olivat lähinnä tavallisia peruskonsertteja eri seurakunnissa.

Alkukeväästä menetimme toisen kitaristimme, kun Markku Perttilä ilmoitti joutuvansa kiireidensä takia lopettamaan. Miehelle ostettiin lähtölahjatkin, mutta jäähyväiskeikalla Make ilmoitti palaavansa bändin riveihin, joten ero jäi ilahduttavan lyhyeksi.

Hiukan suurempia tapahtumia oli lähinnä esiintyminen edellisen kesän tapaan Lapuan Wanhassa Paukussa sekä Itä-Suomi rukoilee- tapahtumassa Kontiolahdella.

2013

Tähän vuoteen lähdettiin leppoisasti liikenteeseen rajun juhlakiertueen jälkeen. Keikkoja oli vuoden aikana 20.

Keväästä voisi mainita Kouvolan Vappu-gospelin sekä Kristittyjen yhteisen Vapputapahtuman jo toisen kerran peräkkäin.

Kesän keikoista voisi nostaa kesäkuun lopulla Lapuan Wanhassa Paukussa pidetyt Hengellisen musiikin festarit, sekä Vapaakirkon Kesäjuhlat Kuopiossa, jotka keräsivät paikat täyteen innokasta väkeä. Heinäkuussa bändi vieraili myös Porin Kirkkopuisto soi -tapahtuman ulkoilmalavalla.

Syksyllä tehtiin kiertue aina Keminmaalle ja Rovaniemelle asti. Espoon kulttuurikeskuksen keikalla vieraana oli Juha Tapio.

Keväällä julkaistiin live-DVD, joka oli kuvattu vuoden 2012 juhlakiertueelta Hyvinkäällä pidetystä konsertista. Se sisälsi keikasta myös Blueray- version sekä myöhemmin syksyllä siihen lisättiin live-CD.

2012

Vuosi 2012 oli merkittävä virstapylväs Exitin historiassa, sillä bändi täytti kunnioitettavat 25 vuotta eli peräti neljännesvuosisadan verran oli tätä maata kierretty.

Vuoden aikana tehtiin 23 keikkaa. Kesän konserteista voisi mainita Helsingin senaatintorin keikka Kristittyjen Vapputapahtumassa, johon osallistui ehkä noin 5000 ihmistä. Sitä seurasi Haminan Lähetysjuhlat, jossa lämppäriksi saimme suositun Idän Ihmeet -trion. Heinäkuun lopulla ohjelmaan kuului esimerkiksi Keuruun Iso Soitto -tapahtuma, joka veti paikalle useita tuhansia kuulijoita.

Syksyllä bändi julkaisi 25-vuotisjuhlalevyn, joka sai nimekseen Päiväntasaaja. Levyn tuottajaksi saimme jo kolmannen kerran peräkkäin muusikko Kalle Torniaisen. Juhlavuotta juhlittiinkin sitten perusteellisesti 10 päivän mittaisella massiivisella kiertueella. Kaikki konsertit pidettiin kirkoissa ja erityisen suuressa roolissa niissä oli bändin valomestarin Antti Puurulan loihtima valoshow, jollaista ei tässä maassa ole varmaan montaa kertaa nähty ainakaan kirkoissa. Hän sai kirkkojen seinät elämään ja loi musiikin tueksi todella vahvoja tunnelmia.

Juhlakonsertin ohjelmistoon sisältyi myös pieni akustinen setti. Erityisesti tuli palautetta bändin yllätyksenä vetämä a cappella -versio laulusta Varjoista maan. Muutenkin tunnelmat olivat iloiset ja intensiiviset, etenkin kun paikoin väkeä oli niin, että osa joutui istumaan kirkon lattioilla. Yhteensä juhlakiertueelle saapui noin 5000 kuulijaa.

2011

Exitin vuosi oli melko rauhallinen, sillä keikkoja tehtiin vuoden aikana 18, joissa kuulijoita oli yhteensä n.10.000. Monenlaista mielenkiintoista tapahtui kuitenkin vuoden mittaan.

Kevään kohokohta oli varmasti huhtikuussa järjestetty yhteiskiertue Eestin tunnetuimman gospelyhtyeen Cruxin kanssa, jossa osallistuttiin mm. Kalevi Lehtisen kanssa Alajärvi-Missioon. Kesän ohjelmassa oli Tykkimäen huvipuistossa järjestetty Kouvolan komia- tapahtuma sekä Seinäjoki-Areenalla tuhansia ihmisiä kerännyt Kansanlähetyspäivien iltakonsertti.

Syksyn aloitti pienimuotoinen Euroopan kiertue, sillä yhtye kutsuttiin eurokansanedustaja Hannu Takkulan toimesta vierailemaan Strasburgissa, jossa pidettiin myös puoliakustinen konsertti paikallisessa luterilaisessa kirkossa. Samassa yhteydessä vierailtiin esiintymässä myös Zürichissä, Sveitsissä, sikäläiselle suomalaisyhteisölle. Syksyn kotimaan keikoista voisi mainita Joensuun Karelia-salissa järjestetty paikallisen Vapaakirkon 90-vuotiskonsertti sekä Oulu-gospel, joka veti jälleen Pohjankartanon salin täyteen innokasta yleisöä.

Vuoden aikana Exit julkaisi myös kaksi kokoelmaäänitettä. Ensimmäinen, keväällä julkaistu äänite 1989-1999, on valikoima viime vuosituhannen lauluista valittuja helmiä sekä syksyllä julkaistu äänite 2000-2010 sisältää uudempaa tuotantoa.

2010

Exitillä oli vuoden 2010 aikana yhteensä 25 konserttia eri puolilla maata. Yhteensä niissä oli yleisöä yli 15.000 henkeä. Erityisesti voisi mainita esiintymiset Kristus-päivillä Tampereella, sekä osallistuminen Seinäjoella sekä Dei-festareille että Reinhard Bonnken evankelioimistapahtumaan.

Toukokuun lopussa Exit teki kolmen päivän kiertueen Eestissä (Pärnu, Tallinna ja Haapsalu) yhdessä maan tunnetuimman gospelyhtyeen Cruxin kanssa. Kiertueella juhlittiin suomalais-eestiläistä yhteistyötä, sillä tasan 20 vuotta sitten Exit teki legendaarisen ensimmäisen vierailunsa Neuvosto-Eestiin.

Vuoden merkittävin tapaus Exitin kannalta oli kuitenkin uuden Armo tuli kylään- levyn julkistaminen Savoy-teatterissa 14.3.

2009

Vuosi 2009 merkitsi bändille pientä hengähdystaukoa, vaikka ihan mukavasti keikkoja riitti jälleen. Vuoden aikana Exit piti 21 konserttia tai muuta suurempaa esiintymmistä sekä hoiti pari musiikillista jumalanpalvelusta, joista voisi mainita Tampereen lattarimessun. Ilahduttavan paljon yleisöä, yhteensä noin 20.000 kuulijaa, löysi tiensä näillekin keikoille.

Kotimaan esiintymisistä voisi mainita Seinäjoen vapputapahtuman, SLS:n reimukkaan 150- vuotiskonsertin Helsingin Senaatintorilla monituhatpäisen yleisön edessä, Lähetysjuhlien tiivistunnelmaisen konsertin Tampereen keskustorin teltassa sekä niinikään Tampereella Ristirock- tapahtuman pitkän tauon jälkeen.

Ulkomaan keikkojakin vuoteen mahtui. Toukokuun lopussa saimme harvinaisen kutsun osallistua Billy Graham- järjestön massiiviseen Festival of Hope- tapahtumaan Saku- hallissa, Tallinnassa. Valtavassa ohjelmapaketissa edustimme Suomea ja lauloimme kaikki laulumme eestin kielellä noin 8000- päiselle yleisölle. Marraskuun lopun vesisateessa teimme myös bändin historian kahdeksannen retken Venäjälle, jossa esiinnyimme Pietarissa, Aunuksessa sekä Petroskoissa. Hienoa oli pitkästä aikaa esiintyä samalla Petroskoin Dom Kulturi- lavalla, jossa soitimme ensimmäisellä kiertueellamme vuonna 1993.

Mitään julkaisutoimintaa ei tänä vuonna tapahtunut, mutta työstimme uutta materiaalia ja aloitimme myös äänitykset uutta levyä varten.

2008

Exitillä oli vuoden aikana 26 konserttia eri puolilla Suomea. Erityisesti niistä voisi mainita Kirkon Nuorisopäivät, Musiikkimessut, Joensuu-Gospel, Turun Kristus-päivä sekä pari yhteistyökonserttia Radio Dein kanssa. Yhteensä saimme eri ikäisiä kuulijoita ilahduttavan runsaasti, arviolta noin 15.000. Olimme mukana kiertueillamme myös Tasaus- kampanjassa.

Suomen keikkojen lisäksi yksi vuoden kohokohtia oli keväinen vierailumme Brysseliin eurokansanedustaja Hannu Takkulan kutsumana. Siellä pidimme kaksi konserttia, toisen suomalaiselle yhteisölle ja toisen kansainvälisessä Raamattukoulussa. Sen lisäksi saimme harvinaisen mahdollisuuden esiintyä akustisesti EU:ssa pidetyssä seminaarissa, jonka teemana oli ’vainotut kristityt vähemmistöt’. Lieneekö ollut ensimmäinen kerta, kun gospelbändi esiintyy EU:n keskusvirastossa?!

Keväällä julkaisimme edellisen syksyn Tampere-talon juhlakonsertista koostetun DVD-CD- kokoelman ’Tienviittoja’.

2007

Vuosi saatiin polkaistua käyntiin Venäjän rundilla tammikuussa. Helmikuun alussa reenattiin tulevaa levyä varten. Kevään mittaan materiaalia päästiin jo testaamaan keikoilla. Toukokuun nurkilla aloitettiin äänitykset ja levy nimeltä ’Sateen kohinaa’ julkaistiin 22.9. Tamperetalolla pidetyssä 20 -vuotis juhlakonsertissa, jossa mukanamme esiintyivät levyjämme tuottaneet Maarit & Sami Hurmerinta, Speedy Saarinen, Kalle Torniainen sekä hyvä ystävämme Juha Tapio. Samalla julkaistiin Pekan kirjoittama ’Exit apostolin kyytiä’ -kirja, jossa valotetaan orkesterin kommelluksia ja edesottamuksia vuosien varrelta. Syksyn juhlakiertue käsitti kaikkiaan 13 konserttia. ’Sateen kohinaa’-levy nousi ilmestyessään Suomen virallisella albumilistalla sijalle kuusi.

2006

Parin vauhdikkaamman vuoden jälkeen Exit otti vuoden 2006 vähän rauhallisempaan tahtiin, mutta toki olimme myös tien päällä. Yhteensä konsertteja oli vuoden aikana 22, joissa tavoitimme yhteensä noin 12-13.000 kuulijaa. Suurimmat esiintymiset olivat Maata Näkyvissä -festareiden musiikkijumalanpalveluksesta vastaaminen sekä Riihimäen Big Light -tapahtuma. Olimme myös mukana esimerkiksi Pori Jazzien oheiskonsertissa, Alavieskan Joki-Gospelissa sekä Kihniön kunnan kulttuuritapahtumassa.

Konserttien yleisössä oli huomattavan paljon aikuisia ja nuoria aikuisia, joilta saimme todella myönteistä palautetta. Toki joukossa oli myös muutama yläaste- ja riparikeikka. Suunnittelimme ja valmistelimme myös vuoden aikana ensi syksyn 20-vuotisjuhlaa. Siinä olikin tärkeimmät uutiset, ellei vielä suuriin saavutuksiin lasketa sitä, että kosketingurumme Jari Levy ja teknikkomme Juhis Lehtimäki saatiin vihdoin naimisiin!

2005

Kokoonpanossa tapahtui vuoden alussa merkittävä muutos, kun pitkäaikainen kitarisi Petri Palmen joutui jättämään bändin. Hänen tilalleen tuli laulaja-kitaristi Markku Perttilä.

Omia konsertteja Exitillä oli 26 ja sen lisäksi soitettiin 2 musiikkijumista ja 2 lastenkeikkaa. Lisäksi bändi oli vahvasti mukana tekemässä neljättä Taivas on Tie- konserttia sekä joulukonserttia EtCetera- kuoron kanssa. Tapahtumia oli mm. Vammalan lähetysjuhlat, Oulun hpk:n lähetysjuhla, Nilsiän ’Ryöstöretki’ ja Adventtikirkon nuorten päivät.

Levyrintamalla vuosi oli vilkasta aikaa. Helmikkuussa Exit julkaisi hyväntekeväisyyssinglen ’Miksi näin’, jonka tuotto ohjattiin SLS:n katastrofirahaston hyväksi. Keväällä niinikään bändi kustansi ja oli vahvasti mukana tekemässä ’Taivas on Tie’- levyä, joka koostui Kaskinen-Simojoki kiertueella syntyneistä ex tempore- lauluista. Tuottajana toimi Jari Levy. Muita ahkeria tähän projektiin osallistuneita olivat Timo Luoto ja Make Perttilä.

Alkukesästä syksyyn bändi majaili jälleen studiolla silloin tällöin, minkä tuloksena julkaistiin marraskuussa orkesterin historian 9. suomenkielinen levy ’Cecilia’. Sen levyn erikoispiirre on se, että levyllä esiintyy peräti neljä lauluntekijää ja solistia.

2004

Konsertit yhteensä: Exit Suomessa 22 ja ulkomailla 7 (Unkari)
Simojoki-Kaskinen kiertue 14 konserttia.

Kevätkautta aloiteltiin kiertueilla helmi- ja maaliskuussa. Äänittäjä- / tuottajaguru Speedy Saarinen oli mukana kitaransa kanssa akustisilla keikoilla tuurailemassa nuorempaa Jouppia. Keikat olivat pääosin unplugged tyyppisiä. Vuoden varrella kuulijoita kertyi n. 9000 ja isompia tapahtumia olivat MN-festarit, Kirkon nuorisopäivät, Eura-gospel, Lähetysjuhlat ja Kansanlähetyspäivät.

Kesällä Exit käväisi ensimmäistä kertaa Unkarissa. Reissu kesti 10 päivää ja esiintymisiä oli eripuolilla Unkaria mm. paikallisen ev.lut.kirkon nuorisopäivät. Yli puolet keikkapaikoista oli luterilaisia kirkkoja. Akustinen tyyli sopi kirkkoihin paremmin kuin hyvin. Kuulijoita kertyi n. 2000. Konsertit pidettiin kolmella kielellä, englanniksi, unkariksi ja suomeksi.

Syksyllä vuorossa oli Simojoki/Kaskinen 25 -vuotisjuhlakiertue, jossa Exit oli mukana. Porukka tosin harveni sen verran, että papukaijamerkin saivat vain Timo Luoto ja Jari Levy. Juhlat alkoivat Helsingin kulttuuritalon juhlakonsertilla joka televisioitiin. Syksymmällä tehtiin kolme kiertuetta, jotka keräsivät kuulijoita n. 17.000

2003

Yhteensä 22 konserttia

 • mm.Kansanlähetyspäivät, Nuorten kesä, Radio Dein 6v-synttärit

Kevätkausi jälleen rauhallinen ja konsertit pääasiassa unplugged-henkisiä kirkkokonsertteja. Matti Puttonen oli ’virkavapaalla’.

Syyskauden ’yllätys’ oli syyskuun alussa kiertueella äänitetty ja Radio Dein 6v-synttäreillä julkaistu Exitin 8. levy: Exit // Hymni // Unplugged.

Kokoonpanossa tapahtui sen verran muutoksia, että unplugged-konserteissa ja myös levyllä mukana oli Jarkko Jouppi kitaran, mandoliinin ja taustalaulun kera. Orkesteri onkin siis jo melkoinen poppoo.

2002

Yhteensä 32 konserttia (joukossa pari unplugged-kokeilua)

 • mm. Kirkon Nuorisopäivät, Lähetysjuhlat, Oulu-Gospel, Radio Dein juhlakonsertti ja MN-festarit
 • Kesällä vierailu Eestin kirkon nuorisopäivillä (Paris)

Kevätkaudella keskityttiin uuden äänitteen tekoon ja 15-vuotisjuhlien valmisteluihin. Lähetysjuhlilla Hämeenlinnan jäähallissa (7.6.) julkaistiin Exitin 7. pitkäsoitto ’Karavaani kulkee’, (josta myös singleversio). Samassa yhteydessä julkaistiin myös musavideo ’Mitä rakkaus on?’

Syyskauden ehdoton kohokohta oli bändin 15-vuotiskiertue, joka käsitti 18 massiivista konserttia. (Halikko-Noormarkku-Nurmo-Raahe-Kuopio-Jyväskylä-Lahti-Janakkala-Turku ja Mikkeli-Valkeala-Lappeenranta-Savonlinna-Joensuu-Kajaani-Oulu-Tampere-Helsinki) Kiertue oli yksi huomattavimpia Suomen gospelhistoriassa. Se sai runsaasti julkisuutta ja oli myös osa PULA-keräystä. Kiertueella oli vierailijana trubaduuri Juha Tapio sekä useita vanhoja bändin jäseniä. Poikkeuksellisen suuren tekniikan lisäksi käytettiin tehosteena mm. videokuvaa. Kiertueella kävi yleisöä n. 7000.

2001

Yhteensä 36 konserttia

 • mm. Ristilukki-tapahtuma ja MN-festarit
 • Keväällä vierailu Inkerin kirkon nuorten leirillä sekä muutenkin Pietarin alueella (Viipuri, Pietari, Keltto)
 • Esiintyminen Missio-Haapsalussa Eestissä (Tapa, Haapsalu, Tallinna)

Oman erityisleimansa keväälle antoi se, että Matti Puttonen oli ’virkavapaalla’ koko kevätkauden, jolloin tuuraajana toimi Jari Levy. Syksyllä konserttitoiminta jatkui kahdella kosketinsoittajalla.

2000

Yhteensä 40 konserttia

 • mm.Eura-Gospel, Oulu-Gospel, Lähetysjuhlat, Pirkka-hallin uudenvuoden juhla
 • Esiintyminen Viron kirkkopäivillä Pärnussa
 • Syyskuussa kiertue Venäjän Karjalassa (Pitkäranta, Kontupohja, Petroskoi ja Sortavala) Petroskoissa mm. vankilakonsertti sekä huumeiden vastainen konserti Kirovan aukiolla noin 3000-4000 nuorelle.

1999

Yhteensä 33 konserttia

 • mm. Musamessut, Eura-gospel, Itä-gospel, Lähetysjuhlat, Joensuu-gospel, NKT, Kuopion ’Maailman raunalla’-festarit, MN-festarit
 • MN-festareilla osallistuttiin ’Suomi-Gospel’-gaalaan
 • Vierailu Eestissä kirkon lähetyspäivillä (Rakvere ja Haapsalu)

Ruostunut keikkabussi remontoitiin, kiitos Heinolan Katulähetyksen miesten!

Kuudes äänite (julk. 23.9.): Keskeneräinen

1998

Yhteensä 43 konserttia

 • mm. Eura-Gospel, Lähetysjuhlat, Joensuun gospelfestarit, NKT, MN-festarit
 • Viikon konserttikiertue Venäjällä (Lahdenpohja, Sortavala, Pitkäranta, Suojärvi, Petroskoi, Kontupohja, Aunus, Pietari)

Uudeksi basistiksi Timo Jouppi

Esiintyminen TV 1:n ’Jeesus-friikit’-ohjelmassa. Venäjän kiertuetta varten julkaistiin kasetti: Sto takoe ljubov?

1997

Yhteensä 55 konserttia

 • mm. Loppiaistapahtuma, Musamessut, Eura-gospel, Vappu-gospel, Lähetysjuhlat, Joensuun gospel-festarit, MN-festarit
 • Walkers-kiertue muiden gospelbändien kanssa ja osallistuminen ’Selän takana’-levyn tekoon
 • Osallistuminen yhdellä laululla myös ’Tosi rakkaus odottaa’- levyprojektiin
 • Bändin 10-vuotis-konsertti ja -kiertue syksyllä
 • Vierailu Leipzigin kirkkopäivillä Saksassa
 • Kolmas vierailu Venäjän Karjalassa (Lahdenpohja, Sortavala, Petroskoi)

Viides äänite (julk. 10-v.konsertissa 2.10.): Pellavaa ja purppuraa

1996

Yhteensä 56 konserttia

 • mm. Eura-gospel, Lähetysjuhlat, NKT, MN-festarit, yhteiskiertue Jakarandan kanssa
 • Viikon kiertue Saksassa (Köln, Siegen, Stuttgart, Seebach, Frankfurt, Sondershausen, Hannover)

1995

Yhteensä 48 konserttia

 • mm. Loppiaistapahtuma, Musamessut, Eura-gospel, KNP, Partiolaisten Väiski-suurtapahtuma, Lähetysjuhlat , helluntaiherätyksen Youth Celebration, MN-festarit
 • Esiintyminen mm. Saksan kirkkopäivillä Hampurissa
 • Toinen vierailu Venäjälle, tällä kertaa Martti Rautasen juhlavuoden merkeissä Pietarin alueelle (myös Hatsina)

Englanninkielinen kokoelma (julk. Hampurissa 17.6.): Writing on the Wall

1994

Yhteensä 50 konserttia

 • mm. Musamessut, Eura-gospel, valtakunnallinen isos-seikkailu, NKT, KL:n kesätapahtuma, Missio-Pohjanmaa, MISSION 94-festarit, MN-festarit ja Oulu-gospel
 • älleen vierailu Eestissä, Missio-Haapsalussa (myös Märjamaa ja Lihula)

Petri Ryöti lopettaa ja tilalle tulee Timo Piilo.

Osallistuminen SLS:n musavideoon kappaleella Quo Vadis. Neljäs äänite (julk.22.9.): Tänne saakka on tultu, josta tehtiin myös CD-single

1993

Yhteensä 52 konserttia

 • mm. Loppiaistapahtuma, Eura-gospel, Kirkkopäivät, MISSION 93-festarit, MN-festarit, Missio-Lappeenranta, Matkagospel ja yhteiskonsertteja Jakarandan kanssa
 • Ensimmäinen konserttivierailu Venäjän Karjalaan (Lahdenpohja, Petroskoi)

Myös Kari Paukola jättäytyy pois bändistä ja hänen tilalleen tulee Petri Palmén

1992

Yhteensä 45 Konserttia

 • Ensimmäistä kertaa mm. Oulu-gospel
 • muita mm. Loppiaistapahtuma, Musamessut, Eura-gospel, Lähetysjuhlat, Ristirock, NKT, Mission 92-festarit, MN- festarit ja Missio-Vaasa

Jusa Antturi jättää bändin ja tilalle tulee Petri Ryöti.  ’Kautta aikojen’-kappaleesta musiikkivideo Billy Grahamin sateelliittikampanjaa varten. Heikki Leppänen jää pois kokoonpanosta ja bändi jatkaa yhden kitaristin pohjalta.

Kolmas äänite (julk.11.10.): Paljain jaloin

1991

Yhteensä 62 konserttia

 • Ensimmäistä kertaa Lähetysjuhlat ja KL:n nuorten kesätapahtuma (NKT)
 • mm.Loppiaistapahtuma, Eura-gospel, Yhteiskiertue Jakarandan ja RayeWalterin kanssa, Missio-Pori ja Missio-Raahe ja MN-festarit
 • Kiertue Ruotsin ja Saksan kautta Ranskaan (Siegen, Strassbourg, Nimes, Marseille, Göteborg, Tukholma)
 • Konserttivierailu Eestissä Missio-Pärnussa ja Missio-Haapsalussa
 • Vierailu myös Eskilstunassa

Syksyn ajan on Matti Puttonen opiskelemassa USA:ssa ja häntä tuuraa Ari Jaaksi sekä silloin tällöin on laulamassa myös Kaarle Mannila. Arto Antturi jättää myös bändin ja basistiksi tulee Jusa Antturi

1990

Yhteensä 57 konserttia

 • mm. Loppiaistapahtuma, Musamessut ja MN-festarit
 • Ensimmäistä kertaa Eura-gospel, Ristirock ja Kouvolan vappugospel
 • Konserttivierailut Ruotsissa Västeråsissa ruotsinsuomalaisten kirkkopäivillä
 • Konserttivierailu Eestissä (Haapsalu, Tarto, Tallinna)

Toinen äänite (julk.14.11.): Kello käy

1989

Yhteensä 37 konserttia:

 • mm. Helsingin Kirkon nuorisopäivät, valtakunnallinen jatkorippis, Missio-Jyväskylä
 • Esiintyminen Imperials-yhtyeen ’lämppärinä’
 • Ensimmäistä kertaa Maata Näkyvissä- festareilla (MN)
 • Esiintyminen Christian Artists- seminaarissa De Bronissa, Hollannissa
 • Ensimmäinen äänite (julk.28.4.): EXIT

1988

Yhteensä 19 konserttia:

 • suurin esiintyminen Kuopion jäähallissa Kirkon Nuorisopäivillä (KNP)
 • ensimmäiset konsertit mm. Evankelisilla Musiikkimessuilla, Lempäälän loppiaistapahtumassa ja Ruskaretki-tapahtumassa

 

1987

Exit perustetaan, harjoitukset alkavat keväällä. Bändiä olivat perustamassa

Arto Antturi, basso
Heikki Leppänen, kitara, taustalaulu
Timo Luoto, rummut
Kari Paukola, kitara, sovitukset, taustalaulu
Matti Puttonen, koskettimet, laulu
Pekka Simojoki, laulu, akustinen kitara ja laulujen tekeminen

Yhtyeen tekniikka tulevat hoitamaan
Juha Merikallio, miksaus
Pekka Härkönen, valot ja lavatekniikka (keväästä -88)

Ensimmäinen konsertti Leppävaarassa Karakallion koululla 11.9. Ensimmäisenä syksynä 7 konserttia